آشنایی با اجزا تشکیل دهنده سامانه شمیم

شبکه کورس مرجع GNSS

مرکز ارائه سرویس و پشتیبانی

بخش کاربران توسط گیرنده روور

دقت تعیین موقعیت آنی RTKتحت شبکه وابسته به فاصله گیرنده مولتی فرکانس روور ( جی پی اس شمیم) از نزدیک‌ترین ایستگاه کورس می باشد. دقت قابل دریافت با بکارگیری از سامانه شمیم در شرایط دریافت ماهواره های GNSS 1cm + 1ppm  است. تراکم مناسب ایستگاه‌های یک شبکه جی ان اس اس از موارد کلیدی در راستای حصول دقت برای تعیین موقعیت است.

فاصله بین ایستگاه‌های مرجع یک شبکه کورس(مرجع) حدود 70 کیلومتر در نظر گرفته می‌شود. با توجه به دقت مورد نیاز این امکان وجود دارد از تکنیک های متنوع جهت دریافت تصحیحات از سامانه شمیم استفاده کرد.

سامانه شمیم شبکه‌ای از ایستگاه‌های مرجع دائمی در کشور می باشد که دارای مختصاتی معلوم است و تعیین موقعیت تحت شبکه را ایجاد می نماید. علاوه ‌بر تدقیق اطلاعات مکانی املاک که از اهداف سامانه شمیم می باشد، استفاده از این شبکه در زمینه‌های گوناگونی اعم از نقشه‌برداری راه، سد، پل و مطالعات زلزله و فرونشست، کاربردی است.

سرور مرکزی سامانه شمیم اطلاعات دیداری ایستگاه‌ها به روش شبکه به سرور ارسال شده و پس از پردازش در سرور مرکزی، تصحیحات مربوطه جهت تعیین موقعیت آنی دقیق به گیرنده‌های روور متصل به سامانه ارسال می گردد. مسئولیت پشتیبانی از سرور مرکزی و ایستگاه‌های مرجع در راستای بررسی و برطرف نمودن مشکلات سخت‌ افزاری و نرم‌ افزاری پیش‌آمده اعم از معیوب شدن گیرنده‌ های مرجع ، قطع شدن ارتباط ایستگاه‌ ها با سرور مرکزی، اختلال در ارسال تصحیحات به کاربران و … وظیفه بخش ارائه سرویس و پشتیبانی می باشد.

سامانه شمیم

چگونگی دسترسی به نتیجه تصحیحات لواسان در سامانه شمیم :

بعد از اینکه فایل عکس های لواسان برداشته شده و سپس فرستاده شد ، سامانه آغاز به انجام محاسبه می کند و برای بازدید از این محاسبات و نتیجه حاصل از قسمت نوار بالای صفحه و یا ستون سمت چپ وارد قسمت Results خواهید شد.

صفحه ای برایتان باز میشود که دارای نام کاربری است و نتیجه تمام کارهای درخواست شده برایتان را میتوانید از این قسمت مشاهده کنید که بر حسب نیازتان می توانید یکی از این گزینه ها یا همه آنها را انتخاب کنید. پس از آن می توانید بر اساس تاریخ ، محاسبات درخواست داده شده از یک زمان مشخص تا پایان یک تاریخ خاص را انتخاب کنید و بر روی گزینه Show  برای مشاهده آن کلیک کنید.

 

 نتایج حاصل از جست و جو به سه دسته تقسیم میشود که به شکل زیر است :

1- علامت چرخ دنده: یعنی سامانه شمیم شهرستان لواسان در حال محاسبه میباشد و تا پایان و تایید آن باید صبرکرد.

2- علامت تایید: این علامت به معنای این است که محاسبات توسط سامانه شمیم موفقیت آمیز بوده است شما میتوانید با کلیک بر روی گزینه دانلود نتیجه بدست آمده و مختصات محاسبه شده توسط سامانه شمیم را در پایین صفحه باز شده قسمتWGS 84 Geodetic Coordinates  و Local Grid Coordinates مشاهده نمایید.

3- اگر فایل ارسال شده اشکالی داشته باشد که توسط سامانه شمیم قابل محاسبه نباشد به صورت علامت تعجب نشان داده میشود که با رفتن بر روی این علامت ، خطای عملیاتی به کاربر اعلام میشود. در این حالت اگر خطا عدم شناخت آنتن اعلام گردد می بایست با اداره کل کاداستر تماس گرفته شود و مشخصات آنتن دستگاه گیرنده ماهواره ای خود را به این اداره کل اعلام نمایید در غیر این صورت اقدامات لازم را در جهت رفع خطا با توجه به اعلام سامانه شمیم انجام میشود.

سامانه شمیم

نحوه تصحیح مختصات روش استاتیک در سامانه شمیم :

1- در مرحله اول آدرس سامانه شمیم به نشانی 109.201.18.15/SpiderWeb را در صفحه تارنمای خود وارد کنید.

2- در قسمت ورود به سایت در ستون سمت چپ صفحه باز شده نام کاربری و رمز عبور تعریف شده برای کار با دستگاه های گیرنده ماهواره ای را وارد کنید.

3- پس از ورود به سایت از قسمت نوار بالای صفحه و یا ستون سمت چپ وارد قسمت Computation شوید.

4- در قسمت انتخاب شده لازم است ابتدا سه ایستگاه های مورد نیاز برای دریافت تصحیحات بر روی نقطه برداشت مورد نظر خود را انتخاب کنید که این کار به سه روش انجام میشود.

 

حتما به این نکته توجه کنید که قبل از کار با این قسمت می بایست pop-up blockers را از قسمت تنظیمات تارنمای خود غیرفعال کنید و یا پس از دادن اجازه باز شدن pop-up اعلام شده دوباره وارد این قسمت شده و مراحل را انجام دهید .

1- با زدن این گزینه انتخاب ایستگاه ها را با توجه به فاصله از نقطه مورد برداشت خود به تشخیص خود سامانه واگذار می کنید.

2- با زدن دکمه Show list می توان با توجه به محل برداشت خود سه ایستگاه های نزدیک را انتخاب و یا از وجود داده های Rinex با زدن بر روی دکمه Check availability هر ایستگاه در زمان برداشت خود اطمینان مطمئن باشید .

3- با زدن دکمه Show map می توان با توجه به محل برداشت خود سه ایستگاه های نزدیک را از روی نقشه باز شده انتخاب کنید .

4- با زدن این گزینه همانند گزینه اول انتخاب ایستگاه ها با یک مختصات مجازی که در نزدیک محل برداشت ایجاد میشود توسط سامانه انجام می شود که انتخاب این گزینه با توجه به وجود شبکه پوششی کامل موجود توصیه نمیشود .

5- در این قسمت نحوه برداشت و محاسبه خود را که در اینجا همان روش استاتیک و یا PPK (Stop & GO) می باشد را انتخاب می کنید.

6-در این قسمت سیستم مختصات مورد نظر خود را انتخاب می کنید که میتوان از گزینه پیش فرض WGS 1984 و یا سیستم های تعریف شده در زون های 38 تا 41 با توجه به محل استقرار و برداشت خود انتخاب نمایید . توصیه اداره کل کاداستر انتخاب زون مورد نظر و محاسبه نقطه برداشت شده بر اساس سیستم مختصات UTM است.

7-در این قسمت فایل observation استاتیک و یا PPK (Stop & GO) با پسوند (.**O) را از فایل های Rinexخود انتخاب کرده و آن را برای پردازش در قسمت اول ارسال کنید . توجه داشته باشید ورژن Rinex می بایست 2.11 باشد. همچنین در این قسمت می توان سه فایل از یک نقطه مورد برداشت در زمان های مختلف را نیز ارسال نمایید به شرطی که در محل استقرار تغییری بوجود نیاید .

توجه داشته باشید در بعضی از دستگاه های گیرنده ماهواره ای فایل برداشت استاتیک با مشخصات خود دستگاه برداشت می شود که می بایست آن را با برنامه تبدیل همراه دستگاه ابتدا به Rinex 2.11 تبدیل کرده و سپس در این قسمت از آن استفاده کنید.

دقت داشته باشید که فاصله نقطه برداشت نباید بیش از 100 کیلومتر از ایستگاه های انتخاب شده به صورت دستی باشد در این صورت می بایست ایستگاه های خود را تغییر دهید .

8-در این قسمت می توان  دقت محاسبات را مشخص کرد که یا از دو گزینه پیش فرض قرار داده شده استفاده کرد و یا به صورت دستی میزان عددی دقت بر حسب میلیمتر در قسمت دوم و ppm در قسمت سوم وارد کرد . توجه داشته باشید که اعداد انتخاب شده از روش دستی بر حسب فاصله از ایستگاه های انتخاب شده می توانند بر محاسبه مختصات نهایی پس از پردازش تاثیر بگذارند بنابراین توصیه می شود در قسمت اول، یکی از موارد پیش فرض 10mm+3ppm یا 20mm+5ppm انتخاب کنید .

9- پس از این کار با زدن دکمه Submit در پایین صفحه عملیات ارسال و انجام محاسبه به اتمام میرسد .

10-توجه داشته باشید در صورتیکه به هر دلیل مجبور به تکرار کلی عملیات در این قسمت شوید می توان با زدن دکمه Reset form از بالای این قسمت کل تنظیمات را از اول شروع کنید

https://utm-map.com/a/nhoh-r-b-s-m-nh-shm-m-onh-st

جمع بندی

یکی از اصلی ترین فعالیت های نهاد نقشه‌برداری ملی به عنوان سازمان سیاستگذار در زمینه تهیه نقشه و اطلاعات مکانی، ایجاد، حفظ و گسترش شبکه‌های مبنایی به عنوان چارچوب مرجع ملی برای تهیه نقشه‌های قابل اتصال از مناطق مختلف کشور، انجام پروژه‌های نقشه‌برداری، عمرانی، اکتشافی و دیگر فعالیت ها می باشد.

به همین جهت سازمان نقشه‌برداری کشور از ابتدای شروع فعالیت تا به امروز اقدام به تاسیس و گسترش شبکه‌های مبنایی ژئودزی، ترازیابی دقیق و گرانی‌سنجی با دقت و درجات گوناگون در سطح کشور نموده، این درحالیست که امروزه تمامی نقشه‌ها و پروژه‌های نقشه‌برداری کشور با اتصال به این نقاط مبنایی گردآوری می گردد. با پیشرفت تکنولوژی و افزایش پوشش ماهواره‌های تعیین موقعیت، ایجاد شبکه ایستگاه‌های دائمی در کشورهای مختلف گسترش یافت.