اولین مرحله در تهیه نقشه ثبتی به دست آوردن اطلاعات دقیقی است که باید حد و مرز دقیق یک ملک و زمین مشخص شود و در نقشه ذکر شود. در مرحله دوم باید یک مقیاس کلی از زمین درون نقشه تعریف شود. مقیاس باید در حدی باشد که اطلاعات را به طور صحیح نمایش دهد و نه آنقدر بزرگ و نه آنقدر کوچک باشد.

در مرحله بعد باید به فکر بودجه باشید تا بتوانید آن نقشه را به دست آورید. بودجه باید صرف بروزرسانی اطلاعات برای نقشه ثبتی شود. سپس نوبت به رسم نقشه می ‌رسد که ابتدا باید مرزهای آن مشخص شود و ابعاد خارجی را ترسیم کرد.

سپس نوبت به ترسیم مناطق بزرگی مانند کوه‌ ها و… می ‌رسد تا بتوان مناطق کوچکتر را درون آن ‌ها جای داد. هر منطقه‌ ای که درون نقشه ترسیم می ‌شود باید اطلاعات دقیق و کاملی داشته باشد و باتوجه ‌به آن اطلاعات ترسیم شود. سپس باید نقشه توسط سازمان مربوطه تایید شود.

ریزجزییاتی که باید در این نقشه ذکر شود اهمیت زیادی دارد و اینکه برخی عناصر در مرحله آخر ترسیم می‌ شوند به دلیل این است که ممکن است تغییر کنند.

 

رشته نقشه برداری ثبتی

 

رشته نقشه برداری ثبت برای تعیین محدوده‌هایی که تعریف شده‌اند و برای تعیین حقوق آنان انجام می‌شود. محدوده‌های گفته شده شامل مواردی همچون مکان‌ های طبیعی و جغرافیایی می‌باشند.

نقشه برداری ثبتی را براساس کاربردی که برای فرد دارد نام گذاری می‌شود که شامل موارد نقشه برداری ثبتی امور شهری، نقشه برداری امور کشاورزی، نقشه برداری امور مالی، نقشه برداری امور آبی، نقشه برداری ثبتی جامع می‌باشند.

 

مواردی که در نقشه برداری ثبتی به طور مستقیم مورد مطالعه قرار می‌گیرند:

 

  • کاربری روستایی شهری
  • جمعیت و اطلاعات مورد نظر
  • حدود و وضعیت اراضی
  • آب و فاضلاب
  • پوشش گیاهی و خاک

 

قوانین نقشه ­برداری ثبتی

 

از آنجایی که در علم اندازه ­گیری نقشه­ برداری فرایند به ثبت رسیدن نقشه­ ها امری بسیار مهم و اساسی می­باشد بهتر است که تمامی موارد مهم در آن ازقبیل اندازه ­گیری ­ها نیز به صورت اصولی انجام گیرد. در این بین برای هرچه بهتر شدن تمامی مراحل این کار از قوانین نقشه­ برداری ثبتی استفاده می ­گردد.

همانگونه که از نام قوانین نقشه ­برداری ثبتی مشخص می­گردد به یک دسته از قوانین اشاره دارد که باید در هنگام به ثبت رسیدن نقشه­ های ایجاد شده در آن رعایت گردد. آنچه مشخص است این می­باشد که به کار بردن تمامی این قوانین درانتها سبب ثبت شدن هرچه دقیق­تر و واضح­تر نقشه ­ها می­گردد. در زیر اشاره ­ای به چندین نمونه از این قوانین داریم:

  • کسب اطلاعات کافی همراه با جزئیات در رابطه با مالک
  • فرایند به ­روزرسانی نقشه­ ها و برآورد نمودن کلی از میزان هزینه لازم جهت انجام نقشه برداری
  • ذکر مکان دقیق و مشخص از ملک
  • تعیین مقیاسی مشخص جهت مقادیر مندرج روی نقشه

 

تفاوت نقشه ثبتی و کاداستر

 

در تعریف نقشه کاداستر باید گفت که نقشه‌ای است که می‌توان با استفاده از آن به مالکیت قطعات و مرزها دست یافت. اما نقشه ثبتی از چندین پلاک ثبتی تشکیل شده است. که براساس این پلاک‌ ها موقعیت ثبتی ملک باید در سامانه کاداستر قرار بگیرد. نقشه‌ های ثبتی به دلیل نبود سامانه کاداستر در ابتدا، از دقت بالایی برخوردار نیستند.

به همین دلیل می‌توان براساس همین مورد به تفاوت نقشه کاداستر و ثبتی رسید. به عبارتی دیگر هر دو این نقشه‌ها شامل اطلاعات ملک مورد نظر هستند. اما در نقشه ثبتی مرز این ملک به صورت دقیق مشخص نشده است و تنها موقعیت مکانی ملک یا زمین در نقشه ثبتی نشان داده می‌شود. هر کدام از این نقشه‌ها دارای کاربرد منحصر به فرد خود است. برای تهیه نقشه کاداستر یا ثبتی برای ملک خود نیازمند جمع‌ آوری اطلاعات مقیاس، بودجه و… هستید. برای راحتی کار خود می‌توانید تهیه این نقشه را به کارشناسان مجموعه مهندس بسپارید.

 

سوالات متداول

 

نقشه‌ برداری ثبتی چگونه انجام می‌شود؟

نوع از نقشه‌ برداری‌ ها امروزه با استفاده از ماهواره و کاملاً دیجیتال انجام می‌شود و همچنین مرزهایی که بر روی زمین مشخص شده‌اند در دایره این ثبت‌ ها قرار نمی‌گیرند.

قوانین نقشه‌ برداری ثبتی چیست؟

در اولین گام تمام اطلاعات مرتبط با مالک باید اخذ شود، همچنین موقعیت و مقیاس ملک به طور کامل مشخص می‌شود تا بتوان هزینه‌های نقشه‌ برداری را برآورد نمود.

مزایای نقشه‌ برداری ثبتی را برشمرید؟

این نقشه‌ برداری باعث می‌شود در مورد یک زمین اطلاعاتی خاص جمع‌ آوری گردد تا در مورد محیط‌ زیست موقعیت آن زمین اطلاعاتی کسب شود و اختلافاتی که فی ما بین افراد بر سر ملک وجود دارد و تا حدی به کلاهبرداری از حد و حدود زمین‌ ها می‌انجامد جلوگیری به عمل بیاید.