تهیه نقشه یو تی ام (UTM)

 

یکی از موارد و موضوعاتی که این روزها در ارتباط با مساله املاک در هر اداره و ارگان مرتبط با آن مانند شهرداری یا اداره ثبت و … به چشم می خورد، اصطلاحی به نام نقشه UTM می باشد. نقشه UTM نقشه ای است که به جهت مشخص گردیدن دقیق موقعیت مکانی ملک و متراژ آن به دلیل انجام کارهای ثبتی من جمله متراژ مشخص، موقعیت مکانی ملک، ابعاد آن و … تهیه می گردد. نکته مهم این است که تهیه این نقشه، بر اساس مختصات جهانی صورت می گیرد و موقعیت مکانی ملک نیز بر طبق مکان یابی gps مشخص می گردد. هم چنین مطابق با مکان یابی gps مسائل دیگری از جمله، نقاط قرارگیری درخت ها، محدوده اعیانی ملک، مرز ملک و همسایگی آن با املاک مجاور نیز مشخص می گردد.

نقشه یو تی ام با داشتن مزایای فوق الذکر، یک نقشه کامل در جهت تعیین مشخصات و مختصات ملک می باشد. نکته مهم این است که افرادی که دارای املاک قولنامه ای یا مشاعی نیز هستند، نیازمند تهیه نقشه یو تی ام جهت انجام مراحل ثبت نام ماده 147 قانون تعیین و تکلیف اراضی بدون سند می باشند. یکی از مدارک مهمی که این روزها جهت شناسایی موقعیت املاک در ادارات ثبت لازم و ضروری است، نقشه UTM می باشد. ناگفته نماند که سند تک برگ هایی نیز که توسط اداره ثبت صادر میشوند نیز دارای این نقشه می باشند. بنابراین جهت دریافت سند، می بایست نقشه UTM تهیه شود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که ملاک اصلی تعیین مساحت ملک در نقشه UTM، وضع موجود ملک می باشد.

 

مزیت تهیه نقشه‌ یو‌ تی‌ ام

 

خصوصیت مهم و بارز در تهیه نقشه‌ utm، اینست که در این نوع نقشه‌ها، هر نقطه روی زمین، مشخصات و ویژگی منحصر بفرد و مختص به خود را داراست. یعنی مختصاتی که بر اساس این نقشه بدست آورده می‌شود، تنها و تنها مربوط به آن نقطه است و هیچ شخص دیگری نمی‌تواند مدعی شود که مالک ملکی با این مختصات می‌باشد.

با تهیه یو‌تی‌ ام، پلاک ثبتی از نظر مختصاتی، در جای مربوط به خود قرار می‌گیرد. مزیت اینکار اینست که از ثبت دوباره ملک به نام افراد غیر مالک اصلی،جلوگیری می‌شود. ضمن اینکه اگر هر ملکی در محدوده خودش قرار گیرد، مرزهای بین املاک نیز منطبق می‌شود و در نهایت بسیاری از اختلافات ملکی پیش نمی آید. البته غیر موارد نقشه‌ برداری ثبتی و ساختمانی و حتی حقوقی در غالب موارد، کاربرد مختلف یو‌ تی‌ ام بسیار زیاد است.

 

مزیت مهم دیگر تهیه نقشه یو‌ تی‌ ام از لحاظ حقوقی است که از تجاوز، جابجایی و تعارض بصورت عمدی یا غیر عمدی بین مرزهای همسایگان و مجاورین جلوگیری می کند. ضمن اینکه استفاده از سامانه شمیم که در ارتباط با کاداستر ثبت اسناد و املاک است، عملا باعث شده که نقشه یو تی ام شمیم با دقت فراوان در جای صحیح و مربوط به خود قرار گیرند. 

 

چه ارگانهایی نقشه یو تی ام نیاز دارند؟

 

معمولا ارگانهایی که با سند ملک به نوعی در ارتباط هستند بیشتر از سایر ارگانهای دیگر به نقشه یو تی ام وضع موجود نیاز دارند. در ادامه به علت درخواست انجام نقشه یو تی ام در ادارات ثبت و شهرداری ها می پردازیم:

 

نقشه یو تی ام برای اداره ثبت

 

عموما درخواست تهیه نقشه یو تی ام برای اداره ثبت، مربوط به موارد زیر است:

  • وضع فعلی ملک با سند مغایرت دارد
  • تفکیک، افراز و یا تجمیع پلاک ثبتی صورت گرفته است.
  • برای املاک فاقد سند رسمی طبق ماده 147 درخواست سند شده است.

 

نقشه یو تی ام برای شهرداری

 

درخواست تهیه نقشه یو تی ام برای شهرداری عمدتا مرتبط با موارد زیر است:

  • بررسی مقدار اصلاح آتی و عقب نشینی
  • جهت صدور مجوز ساخت برای املاک
  • بررسی املاک نسبت به طرح های توسعه شهری 

 

روش تهیه نقشه یو تی ام

 

از متداولترین روش در  انجام خدمات نقشه برداری یو تی ام موارد زیر است:

 

  • تهیه نقشه utm با فتوگرامتری یا پهپاد نقشه برداری

در این روش از عکسهای هوایی بزرگ مقیاس و یا پهپاد نقشه برداری استفاده می شود. بر اساس مقیاس مورد نیاز برای نقشه، ارتفاع پرواز و خطوط پرواز بر روی منطقه طراحی می گردد. سپس عکسهای اخذ شده مختصات دار شده و بر روی آنها ترسیمات مورد نظر انجام می گیرد. در صورت تمایل به آشنایی بیشتر به قسمت پهپاد نقشه برداری در منوی خدمات نقشه برداری یو تی ام مپ مراجعه نمایید.

 

  • نقشه برداری یو تی ام با دوربین و دیتای کمکی

در این روش تهیه نقشه utm، برداشت مختصات ملک مورد نظر توسط دوربین توتال استیشن انجام می گردد. با این کار حدود اربعه ملک و نیز مساحت دقیق ملک معلوم می شود. سپس برای انتقال مختصات محلی ملک به مختصات یو تی ام از یک داده کمکی مانند نقشه های پوششی 1/2000 سازمان نقشه برداری استفاده میگردد و محل ملک روی این نقشه جانمایی شده و بدین ترتیب ملک دارای مختصات جهانی و منحصر به فرد utm می گردد.

 

  • نقشه یو تی ام با جی پی اس نقشه برداری

در این روش نقشه برداری یو تی ام، با استفاده از دستگاه یو تی ام مانند GPS های دو فرکانسه و یا حتی چند فرکانسه ابعاد و مختصات ملک در سیستم تصویر utm نقشه برداری می گردد و پس از برداشت اطلاعات، ترسیم و تهیه نقشه یو تی ام انجام می شود.

 

  • تهیه یو تی ام با دوربین و جی پی اس نقشه برداری

در این روش نقشه برداری یو تی ام، از دوربین نقشه برداری و GPS استفاده می گردد و بیشتر در مواقعی مورد نیاز است که ملک زاویه دار و قناس است و یا وجود موانعی مانند درختان مشجر باعث کاهش دید بین دو ایستگاه می گردد. استفاده از این روش باعث ایجاد دقت بالایی در نقشه یو تی ام تهیه شده خواهد شد.